Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ιθαγένεια - εθνικισμός - ρατσισμός


Στην Ελλάδα της οικονομικής ισοπέδωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο ανελέητος νεοφιλελευθερισμός προσπαθεί να βρει κοινωνικά ακροατήρια καταφεύγοντας στον εθνοφυλετικό ρατσισμό. Οργανώνει ρατσιστικά πογκρόμ είτε ανεπίσημα (μέσω των εγκληματικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής) είτε επίσημα (επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς»). Η ακροδεξιά ατζέντα (φυλετικά ρατσιστική και κοινωνικά δαρβινική) γίνεται η επίσημη πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά.


Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, μια συζήτηση περί της πολιτικής του ελληνικού κράτους στη χορήγηση ιθαγένειας (το ποιος δικαιούται να είναι Έλληνας πολίτης) έχει μεγάλη σημασία. Πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που, ούτε λίγο ούτε πολύ, επανέφερε το (ακροδεξιό) «δίκαιο του αίματος»: «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι».

Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας συζητούν το θέμα με δύο ακτιβιστές-γνώστες του ζητήματος:

Τη Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η Βασιλική είναι ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια στην επίλυση συγκρούσεων. Το 2006 δούλεψε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και συντόνιζε σεμινάρια με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους σχετικά με το Κυπριακό και με ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στο Μoντερέυ και στην Τσιάπας του Μεξικού, καθώς και στην Παλαιστίνη, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο έτερος των συνομιλητών μας είναι ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι επίσης αντιπρόεδρος τη Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο βιβλίο του «Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;», εκδόσεις βιβλιόραμα.

Και, φυσικά, μια συζήτηση περί ιθαγένειας δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στο «τεχνικό» μέρος της. Εμπλέκει, εξ αντικειμένου, το πώς κατασκευάστηκε ιστορικά η έννοια της «εθνικής ταυτότητας», πώς διαμορφώνεται η επίσημη πολιτική παροχής ιθαγένειας ανάλογα με τις πολιτικές στοχεύσεις της κυρίαρχης τάξης. Συζητάμε για το «νόμο Ραγκούση», για τους «μετανάστες χωρίς χαρτιά» και την πολιτική της Ε.Ε.. Και για αρκετά ακόμα, που θα μάθετε παρακολουθώντας τη συνέντευξη…




left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου