Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Χώρος προσευχής έγινε το "Γενί Τζαμί", ύστερα από 90 χρόνια


Χώρος προσευχής έγινε, μετά από 90 χρόνια, το "Γενί Τζαμί", μοναδικό μνημείο της χαρακτηριστικής για τη Θεσσαλονίκη, λατρευτικής παράδοσης των εξισλαμισθέντων Εβραίων (Ντονμέδων). Τον χώρο επισκέφθηκαν περίπου 50 μαθητές του Μειονοτικού Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, μαζί με τους καθηγητές τους και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο και στην συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, τον Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα. Το "Γενί Τζαμί" ήταν χώρος λατρείας των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (Ντονμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε, για μικρό διάστημα, πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).

Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...