Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αντισταθείτε στον φασισμό από την πρώτη μέρα!


Συνέντευξη με τον Λόταρ Μπίσκι
Η  απόφαση της τελευταίας συνόδου του Eurogroup για την Κύπρο  αποτελεί στροφή ή σκλήρυνση της προηγούμενης πολιτικής  της λιτότητας, που πλήττει συνολικά την Ευρώπη; Και ποια θα ήταν μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς;


Θεωρώ ότι δεν πρόκειται για  σημείο καμπής, αλλά για τη λογική συνέχεια της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η  Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα. Πρέπει να αναζητήσουμε την αριστερή εναλλακτική λύση σε μια  καλύτερη σχέση μεταξύ της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Οι καθαρά δημοσιονομικές λύσεις είναι άνευ αξίας, επειδή δεν είναι μόνιμες και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι υγιής από οικονομική άποψη. Πολλά δημοσιονομικά προβλήματα της παρούσας συγκυρίας προκύπτουν από το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική έχει απομακρυνθεί σημαντικά από την πραγματική οικονομία και δεν βασίζεται σε αυτήν.

 Είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων των λεγόμενων «πακέτων διάσωσης», στο πλαίσιο της χαραγμένης πορείας της πολιτικής και της οικονομίας στην Ευρώπη; Και ποια πρέπει να είναι η στάση της Αριστεράς έναντι του αναδυόμενου ευρωσκεπτικισμού;

 Είμαι απόλυτα πεπεισμένος  ότι μια βελτίωση της τρέχουσας πολιτικής είναι εφικτή. Και, πάνω απ’ όλα, απαραίτητη. Η Αριστερά έχει διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που δείχνουν ότι δεν επιδιδόμαστε σε ονειροπολήσεις.  Ωστόσο, θεωρούμε ρεαλιστική την πιθανότητα μιας  θεμελιώδους αλλαγής στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαι ευρωσκεπτικιστής, και ο ευρωσκεπτικισμός είναι κάτι που δεν θα συνιστούσα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιπλέον, προσπαθώ να αποτρέψω το κόμμα μου, τo Die Linke να στραφεί σε  έναν στείρο ευρωσκεπτικισμό. Στην προοπτική αυτή, ακριβώς, έχουμε  αναπτύξει, όλα αυτά τα χρόνια, εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής.

  Οι προσπάθειες για να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD φαίνεται να έχουν προς το παρόν σταματήσει. Ποια είναι η άποψή σας επ’ αυτού;

Τα διδάγματα της γερμανικής Ιστορίας αξιώνουν μια ξεκάθαρη άμυνα απέναντι σε κάθε νεοφασιστική αντίληψη ή νεοφασιστική πολιτική. Η Γερμανία, επιπροσθέτως, έχει  ένα ιδιαίτερο ιστορικό καθήκον, ως προς το ζήτημα αυτό. Παρά το γεγονός ότι τα ερείσματα του νεοφασισμού είναι προς το παρόν σχετικά αδύναμα, η Ιστορία μας δίνει ένα ξεκάθαρο μάθημα: Αντισταθείτε από την αρχή, από την πρώτη μέρα — μετά θα είναι αργά!

Πώς ερμηνεύετε τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών να αρνηθούν την σύνδεση των μυστικών υπηρεσιών με την  ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU;

 Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αποστολή να συσκοτίζουν, αλλιώς δεν θα ήταν μυστικές… Θα έπρεπε να καταργηθούν όλες οι μυστικές υπηρεσίες. Και, σίγουρα,  οι νεοναζιστικές ιδέες στη Γερμανία δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσω  της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, αλλά μέσα από ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο.

 Την Τετάρτη μιλήσατε στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας τον κύκλο προβολών «Βλέμμα στο φασισμό». Πείτε μας δυο λόγια για τον κύκλο αυτό και την ταινία «Αληθινός φασισμός» που προβλήθηκε.

Θεωρούμε  ότι η αντιφασιστική  κινηματογραφική κληρονομιά δεν πρέπει να  μένει στα μουσεία κινηματογράφου.   Αντίθετα,  πιστεύουμε ότι  με προβολές και συζητήσεις στους κινηματογράφους μπορεί  να συμβάλει στην ενίσχυση του αντιφασισμού, στο σήμερα. Επέλεξα, για την έναρξη του κύκλου αυτού, την ταινία «Αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ, ένα σοβιετικό ντοκιμαντέρ. Στην πρεμιέρα της, το 1965, οι κινηματογράφοι γέμισαν και προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις. Είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ντοκουμέντα για τη δραστηριότητα των νεοφασιστών  στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τα όσα περιγράφει ισχύουν απολύτως για την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τη δεκαετία του 1970. Παρ’ όλα αυτά, είναι και σήμερα επίκαιρη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι αναζητά τα ίχνη της φασιστικής ιδεολογίας στην καθημερινή ζωή των γερμανικών οικογενειών.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Καρύδα για τη βοήθειά του.

Ένα βλέμμα στο φασισμό

 Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών)  οργανώνει  μια σειρά  κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα «Βλέμμα στο φασισμό». Σκοπός, η κατανόηση του φασιστικού φαινομένου, και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού. Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό.

Ο κύκλος προβολών και συζητήσεων άνοιξε την προηγούμενη Τετάρτη  με την προβολή της ταινίας του Μιχαήλ Ρομ «Ο αληθινός φασισμός» και εισηγητή τον Λόταρ Μπίσκι, ευρωβουλευτή του Die Linke και ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς. Με την ευκαιρία αυτή συζητήσαμε μαζί του για τον φασισμό και την Ευρώπη σήμερα.

Οι προβολές  συνεχίζονται  την Τετάρτη 17 Απριλίου, με την ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Europa» (Δανία 1991) και εισηγήτρια  την Κατερίνα Καρακάση, καθηγήτρια λογοτεχνίας και συγκριτικής γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όλες οι προβολές γίνονται Τετάρτη, στις 18:00, στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48, Αθήνα). Μετά την προβολή ακολουθεί εισήγηση και συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: enthemata.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου