Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι «νύχτες των μεγάλων μαχαιριών»


Του Πέτρου Κατσάκου
Σουγιάδες ακονισμένοι στο μίσος, αστράφτουν τις νύχτες στη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Μαυροφορεμένοι μαχαιροβγάλτες σε καρτέρια θανάτου. Κάποτε έσπερναν τον φόβο, τώρα ζητάνε αίμα και ανθρώπινα θύματα. Την ώρα που ο περίφημος αντιρατσιστικός νόμος έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων με θύματα μετανάστες και οι ναζιστικές συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο σε γειτονιές της πρωτεύουσας.



 «Να καθαρίσουμε τους δρόμους μας από τις κατσαρίδες» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στα «μαύρα» στέκια του Άγιου Παντελεήμονα, που λειτουργούν σαν κέντρα εφόδου.
- 154 ρατσιστικές επιθέσεις έχουν καταγραφεί το 2012 τρεις από αυτές με νεκρούς

Το χτύπημα στον 14χρονο

Το χαρακωμένο πρόσωπο του 14χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στο σώμα των ξενοφοβικών αντανακλαστικών μιας κοινωνίας που ισορροπεί στην κόψη του μαχαιριού.
Η απόφαση του Νικήτα Κανάκη των Γιατρών του Κόσμου, να δώσει στη δημοσιότητα τη συγκλονιστική ιστορία του νεαρού πρόσφυγα ήταν μια προσπάθεια αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να δουν όλοι κατάματα το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού που τρομοκρατεί την Αθήνα. Τα στοιχεία που δίνει ο υπεύθυνος της οργάνωσης είναι χαρακτηριστικά της έξαρσης της βίας των ρατσιστών το τελευταίο διάστημα:

Οι επιθέσεις των ρατσιστών

- Από τις 270 οικογένειες αλλοδαπών που πήραν τρόφιμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι 80 κατήγγειλαν ότι είναι θύματα βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων.
- Τα τελευταία δύο χρόνια ομάδες πολιτών επιτίθενται σε όποιον ξένο τολμήσει να πλησιάσει στην πλατεία Αττικής.
- Τις ημέρες του Πάσχα επιτέθηκαν στις 11 το βράδυ και τραυμάτισαν μια ανυποψίαστη εννιαμελή οικογένεια Αφγανών.
- Στην ίδια γειτονιά, δέχθηκε επίθεση μια ανυποψίαστη οικογένεια Αφγανών, από ομάδα Ελλήνων. Φωνάζοντας «να φύγετε, βρομιάρηδες» χτύπησαν τον 17χρονο Αφγανό, μέχρι που έπεσε αναίσθητος. Του έσπασαν τα δόντια. Κλοτσούσαν τον πατέρα του με μανία. Μέχρι σήμερα υποφέρει από τη σπονδυλική του στήλη.
- Στον σταθμό Λαρίσης τραυμάτισαν στο κεφάλι δύο ανήλικους Αφγανούς 14 και 16 ετών. Αιμορραγούσαν και συνέχιζαν να τους χτυπούν.
- Επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκπρόσωπο του συλλόγου, ο οποίος πήγε στην πλατεία Αττικής με βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο.
- Στο Μεταξουργείο, ένας άνδρας τράβηξε το μαντίλι από το κεφάλι και χαστούκισε μια νεαρή Αφγανή, η οποία πήγε στον φούρνο ν' αγοράσει ψωμί.


Ξενοφοβική βία

Για την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στην Ελλάδα από τα περιστατικά ξενοφοβικής βίας, αλλά και την ατιμωρησία των υπευθύνων, μιλά ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη Χιου Γουίλιαμσον. Το άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, φέρει τον τίτλο «Δαρμένος σαν σκυλί», παραπέμποντας στο περιστατικό με τον Αιγύπτιο μετανάστη που δούλευε σε φούρνο και αλυσοδέθηκε από τον εργοδότη του σε ένα δέντρο. «Οι ίδιες οι επιθέσεις είναι από μόνες τους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο βαρύνει το ότι οι υπεύθυνοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι» τονίζει, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα και η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα.
Ο Γουίλιαμσον αναφέρει ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, «εύκολα παραγνωρίζεται μία άλλη κρίση: η ξενοφοβική βία εναντίον μεταναστών και ανθρώπων που ζητούν άσυλο κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου». Όπως επισημαίνει, τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται καν επίσημα. «Ούτε η αστυνομία ούτε οι υπόλοιπες κρατικές Αρχές προσπαθούν σοβαρά να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη» τονίζει αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον ρόλο των διωκτικών αρχών.


Η μαρτυρία του 19χρονου Σύρου

Ο Φάρες, ένας 19χρονος πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Αττικής. «Κάθισα σε ένα παγκάκι και ο φίλος μου πήγε να κάνει ένα τηλεφώνημα. Κάποια στιγμή είδα 4 άτομα που κρατούσαν 2 μεγαλόσωμα σκυλιά να μιλούν με αστυνομικούς. Με πλησίασαν όταν έφυγαν οι αστυνομικοί και με ρώτησαν στα ελληνικά από πού είμαι. Εγώ τους απάντησα στα αγγλικά πως δε μιλάω ελληνικά. Με ρώτησαν στα αγγλικά από πού είμαι και τους απάντησα, από τη Συρία. Τότε άρχισαν να με χτυπάνε με γροθιές και κλοτσιές. Με έδερναν επί 7 λεπτά δίχως να επέμβει κανένας από τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί είχαν και αυτοί εξαφανιστεί».
«Καθαρίζουμε για πάρτη σας» είναι η φράση που ψιθυρίζουν σε κατοίκους της περιοχής, τους οποίους καλούν να πάρουν ένα τηλέφωνο αν έχουν πρόβλημα με ξένους στη γειτονιά. «Όποιος έχει γνωριμίες με μέλη της Χρυσής Αυγής, τους φωνάζει για να βοηθήσουν» λέει κάτοικος του Άγιου Παντελεήμονα. Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, έστω και μέσω πηγών της η ΕΛ.ΑΣ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν Τάγματα Εφόδου τα οποία μάλιστα καλούν οι ίδιοι οι πολίτες για να επιβάλλουν την «Τάξη και τον Νόμο». Αφορμή η σύλληψη δύο ατόμων για τη ρατσιστική επίθεση σε καφενείο Καμερουνέζου που βρίσκεται στην οδό Λεμεσού, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
«Όλο αυτό το πλέγμα ανομίας και παραβατικότητας, απόρροια της παρουσίας των ξένων στην περιοχή μου και της αδυναμίας του κράτους και της αστυνομίας να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη με ώθησε να αντιδράσω με αυτό τον τρόπο» είπε κυνικά ο ένας από τους δύο δράστες ομολογώντας την πράξη του στους αστυνομικούς, ενώ κατά διαβολική σύμπτωση ο «νομοταγής» πολίτης λίγους μήνες πριν είχε συλληφθεί και πάλι για διακίνηση ναρκωτικών. Όσο για τα ευρήματα στα σπίτια των δραστών η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ απέφευγε για μια ακόμη φορά να κατονομάσει ευθέως την κομματική ταυτότητά τους αρκούμενη να σημειώσει πως πρόκειται για στοιχεία «που παραπέμπουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο", δείχνοντας τη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να την κατονομάζει..


Τάγματα μαυροντυμένων

Σύμφωνα με τα θύματα των επιθέσεων, οι δράστες δρουν οργανωμένα, κάνουν «περιπολίες» είτε με μηχανές, είτε πεζοί, πολλές φορές με τη συνοδεία μεγαλόσωμων σκύλων. Είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα, συνήθως φορούν στρατιωτικά παντελόνια, κράνη, ή έχουν καλυμμένα πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές, οι επιθέσεις γίνονται μετά τη δύση του ήλιου ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει έκθεση της ΕΕΔΑ, τα θύματα ή οι μάρτυρες των επιθέσεων, αναγνώρισαν ανάμεσα στους δράστες άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή ή φορούσαν ρούχα με τα χαρακτηριστικά της ναζιστικής οργάνωσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το 2012, έχουν καταγραφεί 154 επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα - ανάμεσά τους 3 δολοφονίες μεταναστών (η μία στις αρχές του 2013) και 66 βαριές σωματικές βλάβες. Τρία από τα θύματα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, 15 είχαν άδεια παραμονής και 4 ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τα 107 περιστατικά καταγράφηκαν στον Δήμο Αθηναίων, κυρίως σε περιοχές που αποτελούν «άβατο» -όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, οι πλατείες Αττικής, Βικτωρίας- αλλά και σε Πάτρα, Κόρινθο, Μανωλάδα. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Τα θύματα φοβούνται γιατί δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ σε αρκετές, αναφέρουν ότι επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία αλλά αντιμετώπισαν απροθυμία, αποθάρρυνση, ακόμη και άρνηση.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο Γουλάμ Χουσείν, θείος του Σαχζάτ Λουκμάν, του νεαρού Πακιστανού εργάτη που δολοφονήθηκε στις αρχές του χρόνου στα Πετράλωνα. Πριν από λίγες ημέρες ο Χουσεΐν δέχθηκε την επίθεση τάγματος «μαυροντυμένων» φουσκωτών σε λαϊκή αγορά του Κολωνού, όπου πουλούσε κουλούρια. Οι δράστες τον άφησαν λιπόθυμο στη μέση του δρόμου αφού τον γρονθοκόπησαν φωνάζοντάς του «θα διώξουμε όλους τους βρωμομετανάστες από τη χώρα».Ο Γουλάμ Χουσεΐν παρότι κατέθεσε μήνυση και αναγνώρισε τον δράστη, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό αν έχει προσαχθεί κι αν έχουν αναζητηθεί οι συνεργοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου