Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: Ζητήματα αιτούντων άσυλο και ρατσιστική βία

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα παραμένουν εκτεθειμένοι στη ρατσιστική ...
Την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για ζητήματα υποδοχής αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ζητήματα ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και τη ρατσιστική βία.

Επίσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην έναρξη λειτουργίας του νέου Περιφερειακού Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν:

Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος προστασίας προσφύγων, Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη τομέα προστασίας προσφύγων και η Ξένια Πασσά, βοηθός τομέα προστασίας προσφύγων.















Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, χαιρέτισε την έναρξη της νέας Υπηρεσίας Ασύλου ως μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία αναμενόταν εδώ και χρόνια, και τόνισε πως πρέπει να στηριχθεί περεταίρω για την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής επένδυσης και άμεσης λήψης διορθωτικών μέτρων για την αισθητή βελτίωση της κατάστασης των Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά τη χώρα στα σχετικά με το άσυλο καθήκοντα, καθόσον η εξέταση των αιτημάτων που έχουν ήδη καταγραφεί από την αστυνομία παραμένει στην αρμοδιότητά της.

Ο Υπεύθυνος Προστασίας της Υ.Α., κ. Πέτρος Μάστακας, σημείωσε ότι «η θέσπιση δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας» και υπογράμμισε ότι η νέα Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής καθώς και η Αρχή Προσφυγών αποτελούν σημαντικότατη θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο κ. Μάστακας είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, εκτός του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου που ήδη λειτουργεί στην Αθήνα, να λειτουργήσουν και τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την εξέταση ή διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, που έχουν υποβληθεί με βάση παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, Υπεύθυνη Τομέα Προστασίας, αναφέρθηκε στη νέα αντίληψη που εγκαινιάζεται με τη σταδιακή δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα σύνορα για τον εντοπισμό των αναγκών και του προφίλ των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων. Η αντίληψη αυτή αναμένεται να αντικαταστήσει τη συστηματική χρήση της διοικητικής κράτησης κατά την άφιξη στα σύνορα. Επεσήμανε ότι η διοικητική κράτηση πρέπει να αποτελεί μόνο εξαιρετικό και έσχατο μέτρο. Οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει καταρχήν να κρατούνται και η διοικητική τους κράτηση είναι επιτρεπτή μόνο για ένα συγκεκριμένο σκοπό, για εύλογο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να επιταχυνθεί η δημιουργία νέων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε κύρια σημεία εισόδου της χώρας με προτεραιότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που αντιμετωπίζουν αυξημένο αριθμό αφίξεων.
Τέλος, η κ. Στεφανάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη προτεραιοποίησης και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της υποδοχής σε ανοιχτά Κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς επίσης και στην επιτακτική ανάγκη αύξησης των θέσεων σε τέτοια Κέντρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Ξένια Πασσά, Βοηθό Τομέα Προστασίας, στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, που πρέπει να ενισχυθεί με ουσιαστική ενδυνάμωση του θεσμού της επιτροπείας και παραπομπή των ανηλίκων σε ειδικές δομές φιλοξενίας με πρωταρχικό μέλημα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως προβλέπει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικών για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το συμφέρον των προσφύγων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από κοινότητες προσφύγων που εξέφρασαν την αγωνία τους και μετέφεραν μαρτυρίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Κάτι από την πατρίδα» από την παγκόσμια εκστρατεία της Υ.Α. που παρουσιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2013.


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου