Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οριστική ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως χθες απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την επανεξέταση από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ της ομόφωνης καταδίκης της Ελλάδας από το Πρώτο Τμήμα του ΕΔΔΑ στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στην Υπόθεση Σαμπάνη και Λοιποί.


Έτσι η απόφαση καθίσταται τελεσίδικη και η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται σε αυτή για την άρση του ρατσιστικού διαχωρισμού των παιδιών Ρομά στον Ασπρόπυργο σε σχολείο-γκέτο.

Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη για το ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42 γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο Ψάρι Ασπροπύργου. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τον καταυλισμό αυτό στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογη καταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας.  Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβε υπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσας ομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσαν μόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσα αιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιά είναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων. Λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ της 31 Δεκεμβρίου 2012.  

Για την εφαρμογή από την Ελλάδα αυτής της απόφασης του ΕΔΔΑ και των γενικότερων θεμάτων του σχολικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των Ρομά καθώς και της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος στις 10 Απριλίου 2013  και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη στις 12 Απριλίου 2013.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως τα στοιχεία με βάση τα οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα είχαν περιληφθεί και σε έγκληση κατά του Δημάρχου Ασπροπύργου και του τότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής την 1 Αυγούστου 2009. Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών αρχειοθέτησαν το Σεπτέμβριο 2012 την έγκληση και παρήγγειλαν προκαταρκτική εξέταση κατά του Εκπροσώπου του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση και ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση»! Μετά την έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑ, ο Παναγιώτη Δημητράς κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 αίτημα ανάσυρσης της δικογραφίας σε βάρος του Δημάρχου Ασπροπύργου και του τότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής από το αρχείο λόγω νέου στοιχείου (της απόφασης του ΕΔΔΑ) και έγκληση κατά των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και Εφετών για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμηση. Μέχρι σήμερα, έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση εισαγγελικής διάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, στις 8 Απριλίου 2013, και η δήλωση αποχής της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από το χειρισμό της δικογραφίας στις 24 Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα το αίτημα ανάσυρσης από το αρχείο και η έγκληση κατά των εισαγγελικών λειτουργών έχει ανατεθεί σε Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

[1]
http://hudoc.echr.coe.int/webservices/content/pdf/003-4344426-5210071
[1]
http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30706112
[1]
http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1330929
[1]
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2012_files/ghm1426_echr_sampanis_greek.doc
[1]
http://www.pasok.gr/announcement/item/693-eorotisi-boyleyth-xoy-pasok-k-tryanafiloy-gia-thn-prosbash-tvn-pedion-roma-sthn-ekpeydeysh.html  καιhttp://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=cfb7ac73-01c0-4a9a-a91e-1ddca9d7117e
[1]
http://www.dimokratikiaristera.gr/stin-vouli/erotiseis/katalogos-erotiseon/5149-erotisi-tis-vouleftoy-v-peiraia-marias-giannakaki-pros-ton-ypourgo-paideias-thriskevmaton-politismoy-kai-athlitismoy-sxetika-me-tin-katargisi-sxoleion-geto-gia-paidia-roma  και  http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου