Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ξεκίνησε με... αναβολή η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που βαρύνεται με 10 δολοφονίες


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν τη Δευτέρα 7/5 μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν έλληνα
 Με ανάμεικτα αισθήματα ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Εφετείο του Μονάχου η ακροαματική διαδικασία με κύριους κατηγορούμενους πέντε φερόμενα ως μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU.


Πρόκειται για την Μπεάτε Τσέπε και άλλους τέσσερις συνεργούς της. Μια ψυχική δοκιμασία για τους συγγενείς των θυμάτων, που για πρώτη φορά θα αντικρίσουν το πρόσωπο εκείνων που αφαίρεσαν τη ζωή των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ αυτών και οι συγγενείς του Θεόδωρου Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε το 2005 στο μαγαζί του.


Ανακρίσεις προς τη λάθος κατεύθυνση

Δέκα συνολικά ήταν τα θύματα, οκτώ Τούρκοι, ένας Έλληνας και μια γερμανίδα αστυνομικός. Η αναμονή χρόνων για να έρθει αυτή η μέρα, ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τους συγγενείς. Κατ΄ αρχήν, αναμονή για να εντοπιστούν οι δράστες, που οι ανακριτικές Αρχές αναζητούσαν επίμονα στο οργανωμένο έγκλημα, και όχι σε νεοναζιστικά κυκλώματα, παρά τις οφθαλμοφανείς ενδείξεις που διέθεταν.

Επί 13 χρόνια, οι δύο βασικοί δράστες, ο Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ, με τη βοήθεια της Μπεάτε Τσέπε και με ψεύτικες ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από συνεργάτες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, δολοφόνησαν 10 ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα, έβαλαν βόμβες και λήστεψαν τράπεζες πριν συλληφθούν το Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν.

Σε όλο αυτό διάστημα οι ανακριτικές αρχές δεν έκαναν ούτε μια σκέψη να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν από τους μυστικούς πράκτορες. Αντίθετα, προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη των θυμάτων με υποψίες για την ηθική τους ακεραιότητα. Κι αυτό είναι που πονάει ιδιαίτερα τους συγγενείς. Εάν οι αρχές είχαν αντιδράσει έγκαιρα πολλά από τα θύματα θα ήταν ακόμη ζωντανά.




Πικρή γεύση για τους συγγενείς

Οι συγγενείς των θυμάτων συνδέουν πολλές προσδοκίες από την ακροαματική διαδικασία. Έχουν την ελπίδα ότι μετά από τα λάθη και τις παραλείψεις που «ντρόπιασαν» τις διωκτικές αρχές, θα γίνει δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης και θα δοθούν απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η σύλληψη των δραστών.

«Το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει του πολίτες του από την ακροδεξιά βία» υποστηρίζει ο Μεχμέντ Νταμιγκύλερ, δικηγόρος στο Βερολίνο, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες Τούρκων θυμάτων.

«Μένει μια πικρή γεύση, όταν γίνονται λάθη ακόμη και σε θέματα που αφορούν στον τύπο». Οι πελάτισσές του θα είναι παρούσες τη Δευτέρα, στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Θέλουν να δουν με τα μάτια τους, ότι δεν πρόκειται για μαύρη τρύπα, ότι δράστες είναι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα, να καταλάβουν τι έγινε τότε και γιατί η τύχη ήταν τόσο σκληρή με την οικογένειά τους. Θέλουν δικαιοσύνη, θέλουν να δουν τους δράστες να ζητούν συγγνώμη και επιτέλους να μάθουν ποιοι ήταν οι μυστικοί πληροφοριοδότες και ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών».




Η δίκη σε νούμερα

Έχει χαρακτηριστεί και ως η δίκη του αιώνα από τα γερμανικά ΜΜΕ όχι μόνο λόγω της σημασίας της, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.

5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος
5 κατηγορούμενοι
11 συνήγοροι υπεράσπισης
22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές
77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι
80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ
488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο
606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν
280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600


map timeline of German neo-Nazi killings

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου